Gebouwen geladen met geschiedenis

De ‘rue des Grands Carmes’, voorheen Eikstraat (rue du Chêne) genaamd, dankt zijn naam aan het klooster van de Paters van de Ordre van de Berg Karmel, gesticht in 1268, dat er gevestigd was. De gebouwen met nummers 20 en 22 zouden in de 16 e eeuw zijn gebouwd. Het eerste schriftelijke spoor van hun bestaan, komt uit een document gedateerd 11 mei 1613. Het is de verkoopakte van deze gebouwen aan de schilder Octavius Van Veene (1556-1629). Nummer 24 zal slechts later deel uitmaken van het pand.

Des immeubles chargés d’histoire

Bovendien werden deze gebouwen geschilderd door Denijs Van Alsloot (1570-1626), schilder aan het hof van aartshertogen Albert en Isabelle in een schilderij uit 1616 en bewaard in het “Victoria and Albert Museum” in Londen. Dit beschrijft de processie van de Ommegang (religieuze processie van de Maagd van de Zavel, beschermer van de Stad, die werd geëerd vanaf 1348 tot 1785). In het schilderij van Denijs Van Alsloot, herkennen we de voorgevel en de koetspoort van gebouwen 20 en 22, ‘Grands Carmes, evenals het aangrenzende kleine huis (tegenwoordig nummer 24).

Denijs Van Alsloot

Bovendien, een gedetailleerde beschrijving uit 1676 (akte van overdracht van het eigendom van Marie Goubau aan haar dochter Marie Van Bossuyt) wees namelijk : “woning met grote stenen huizen met een groot plein, bestaande uit drie herenhuizen”; die komt overeen met de huidige configuratie.

De gebouwen 20 -22 zijn op wonderbaarlijke wijze gespaard gebleven na de bombardementen op Brussel, onder bevel van Lodewijk XIV in 1695 , die alle aangrenzende gebouwen hebben verwoest. Hieronder geleden zijn o.a. het grootse deel van de Grote Markt, waarvan de huidig gekende gebouwen pas later werden herbouwd.

Dit onroerend goedcomplex werd oorspronkelijk gebruikt voor “Herenhuis”, de term “Maison de maître” verscheen alleen in de 17e eeuw. Het gebouw heeft in de loop van de tijd verschillende opdrachten ervaren : gedeeltelijk wordt gebruikt voor brouwactiviteiten aan het einde van de 17e eeuw, zal ook instellingen, handels en vooral een textielhandel, productieactiviteiten, magazijnen, pakhuizen…. huisvesten en meer recent talrijke artistieke activiteiten.